Dr Pınar Demir
Çocuklarda Ortodontik Tedavi

Çocuklarda Ortodontik Tedaviler;

İlk ortodontik muayene yaşı, süt kesici dişlerin daimileri ile değiştiği ve 1. büyük azı dişlerinin sürmüş olduğu 7 yaştır. Çocuklarda erken müdahale edilmesi gereken tedaviler 7 yaştan, ergenlik öncesi büyüme atağını da içine alan dönemde (peak dönemi) uygulanan tedavileri kapsar. Erken teşhis ve tedavi önemlidir çünkü ileride çözümü cerrahi seçeneğine kadar uzayabilecek bir dizi problemi önlemek veya kalıcı hale gelmesini engellemek, bu yaş aralığında ortodontik tedavilerle mümkün olabilmektedir. Bu yaş grubu çocuklarda; erken süt dişi kaybı, geceleri ağız açık uyuma (ağız solunumu), parmak emme gibi istenmeyen alışkanlıklar, süt dişlerinde çapraşıklık (normalde boşluklar olmasını bekleriz), iskeletsel çene uyumsuzlukları, ağız kapalıyken ön dişlerin kapanmaması, üst çene darlığı ve alt çenenin bir tarafa kayarak kapanması gibi normalin dışında durumlar mevcutsa bir an önce bir ortodonti uzmanına görünmelidir.

 

Koruyucu Tedaviler;

Herhangi bir ortodontik veya iskeletsel bozukluk olmasa bile süt dişlerinin erken kaybı nedeniyle alttan gelecek daimi dişler sürene kadar kaybedilen süt dişi boşluğunun korunması, böylece vakti geldiği zaman sürecek daimi dişlerin gömük kalmaması veya farklı bir bölgeden sürmemesi için sabit veya hareketli yer tutucuları içerir. Ayrıca varolan iskeletsel problemler bu yaşta tespit edilir, ağız solunumu, parmak emme gibi istenmeyen durumlar söz konusuysa, bu durumların ileride neden olabileceği dişsel ve/veya iskeletsel sorunları önlemek için değerlendirmeler yapılır. Yani koruyucu ortodontik tedaviler; ileride ortaya çıkabilecek ortodontik tedavi ihtiyacını ortadan kaldırmak veya zorluğunu hafifletmek için uygulanır.

 

Invisalign First Tedavileri ve Hareketli Apareylerle Tedaviler;

Erken tedavi gerektiren ama ağızda hala süt dişlerinin bulunduğu durumlarda hareketli apareylerle basit düzeltimler, tek diş veya bir grup dişin çapraz kapanışı veya üst çene genişletmesi yapılabilmektedir. Ancak hareketli apareylerle diş çapraşıklıkları detaylı olarak düzeltilememektedir. Invisalign First tedavilerinde ise hareketli apareylerle çözümlenen sorunlara ek olarak daha geniş bir yelpazede düzeltim elde edilebilmektedir. Şeffaf plaklar veya hareketli apareyler sadece yeme-içme esnasında çıkarılıp gün içinde 20 saat kullanım gerektirmektedir.


Fonksiyonel Çene Ortopedisi;

Ortodonti sayesinde; büyüyen çocuklarda, çocuğun aktif büyüme potansiyelinden faydalanılarak alt-üst çene uyumsuzluklarının tedavileri mümkün olabilmektedir. Bu; doğru teşhis ve doğru zamanda tedavi ile, ileride ortaya çıkacak potansiyel çene ameliyatı ihtiyacının ortadan kaldırılabilmesi anlamına gelir. Ağız dışı apareyler ve fonksiyonel tedaviler; büyümesi eksik kalan çenenin büyümesinin aktive edilmesi veya tam tersi büyümesi fazla olan çenenin büyümesinin baskılanması veya yönlendirilmesini sağlar. Üst çene geriliği olan durumlarda yüz maskesi, üst çenenin ileride olduğu durumlarda Head-gear, alt çene geriliği olan durumlarda fonksiyonel apareyler veya Invisalign MA tedavileri ile alt çene büyümesinin aktive edilmesi gibi uygulamaları kapsar.

Top
Randevu Al