Ergenlerde Ortodontik Tedavi;
Tüm süt dişlerinin daimileriyle değiştiği ortalama 12 yaştan, büyüme-gelişimin tamamlandığı ortalama 18-20 yaş arasındaki grupta uygulanan ortodontik tedavileri kapsar.
Bu yaş grubunda genellikle büyüme atağı (peak dönem) zamanı geçmiştir. Erken tedavi ihtiyacı olan herhangi bir iskeletsel maloluzyona sahip ama erken tedavi olamamış ergenlerde yaşına, kemik gelişimine ve sahip olduğu iskeletsel uyumsuzluğa göre bazı durumlar hala ortodontik tedaviyle çözülebilir ancak bazı durumlarda ise cerrahi seçeneği için büyüme-gelişimin tamamlanmasının beklenmesi gerekebilir.
Örneğin üst çenenin iskeletsel darlığı söz konusu ise ve çocuk 14-15 yaş civarındaysa herhangi bir cerrahi desteği olmaksızın iskeletsel üst çene genişletmesi yapılabilir. Ancak alt çenenin ileri, üst çenenin geride olduğu iskeletsel sınıf 3 malokluzyon varlığında, özellikle aile hikayesi de mevcutsa, erken tedavi şansı kaybedilmiş olup ortognatik cerrahiye hazırlık için 18 yaş beklenmelidir.Sadece dişlerde çapraşıklık veya dişsel kapanış bozukluklarının bulunduğu durumlarda ise hem sabit mekaniklerle hem de şeffaf plaklarla ortodontik tedavilerin başarıyla uygulanabildiği bir dönemdir.