Dr Pınar Demir
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi;

Yetişkinlerde ortodontik tedavi için yaş sınırı yoktur. Diş ve dişi çevreleyen dokular sağlıklı ise her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir. Yetişkinler, büyüme gelişimini tamamlamış bireyler olup bu grupta ortodontik tedaviler;

  • İskeletsel herhangi bir bozukluk olmayan durumlarda dişsel bozuklukların düzeltimi
  • Hafif iskeletsel bozukluk varlığında cerrahi istemeyen hastalar için kamuflaj tedavileri
  • İleri iskeletsel bozukluk varlığında ortognatik cerrahiye hazırlık tedavilerini kapsar.

Gelişen teknoloji sayesinde artık tüm bu tedavileri, diş ve çevre dokuların sağlığı elverdiği sürece hem sabit mekaniklerle hem de şeffaf plaklarla aynı derecede başarılı sonuçlara ulaştırabiliyoruz. Burada hastalarımızın kararını şekillendirecek en önemli şey estetik beklenti ve kullanılan sistemin kurallarına uyabilmektir. Çünkü arzu edilen başarılı sonuca planlanan sürede ulaşabilmek için hasta-hekim işbirliği en önemli noktadır.

 

Dental Malokluzyonların Tedavileri;
 

İskeletsel herhangi bir bozukluk olmayan, sadece dişlerde çapraşıklık veya dişsel kapanış bozukluklarının bulunduğu durumlarda hem sabit mekaniklerle hem de şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler uygulanabilir. Yetişkin tedavilerinde yaş ilerledikçe dişlerde meydana gelen harabiyetler, diş eksiklikleri, çekilmiş diş boşluklarına komşu dişlerin devrilmesi gibi nedenlerle ortodontik tedaviden sonra protetik, restoratif veya implant uygulamaları da gerekebilir. Diş yüzeylerine minimal invaziv yaklaşımla ideal bir protez yapımı; sadece ortodontik tedaviyle dişler ideal pozisyonlarına alınırsa mümkün olabilmektedir. Yine yaşla birlikte kemik yapısında meydana gelen sertleşme nedeniyle ileri yaş ortodontik tedavileri daha küçük yaştaki hastalara kıyasla biraz daha uzun sürebilmektedir.


                                                Ortognatik Cerrahiye (Çene Ameliyatına) Hazırlık Tedavileri;

 

Alt-üst çenelerin birbirleriyle veya ilişkide oldukları kafa-yüz kemikleri ile uyumsuzluklarının düzeltimi, büyüme-gelişimini tamamlamış yetişkin bireylerde sadece ortodontik tedaviyle malesef mümkün olamamaktadır. İskeletsel uyumsuzluklar; ortodontik tedavi ile işbirliği içinde yürütülecek ve bu dalda uzmanlaşmış ağız-diş-çene cerrahları veya plastik cerrahlar tarafından tam teşekküllü bir hastane ortamında genel anestezi altında gerçekleştirilen ortognatik cerrahi yani çene ameliyatıyla düzeltilebilir.

Bu uyumsuzluklar doğuştan olabilir, travmaya bağlı gelişebilir veya büyüyen çocuklarda ağız solunumu, parmak emme gibi istenmeyen alışkanlıkların varlığında ve kişi çocukken ortodontik tedavi olma şansı bulamamışsa iskeletsel bir anomali haline dönüşmüş olabilir.

Çene uyumsuzluklarının bulguları genellikle hem ağız içi hem ağız dışında kendisini gösterir. Ağız içi bulgular yani diş kapanış bozuklukları hastaların çiğneme fonksiyonlarını etkilediği için yaşam kalitelerini önemli ölçüde düşürür. Ağız dışı bulgular ise alt ve/veya üst çenenin yüze göre ileride veya geride olması, asimetriler, üst çene sarkıklığına bağlı gülümseme esnasında aşırı dişeti görünümü (gummy smile), açık kapanışlar, alt-üst çenelerin iskeletsel darlığı gibi şekillerde karşımıza çıkar ve hastaların günlük yaşantısında başkaları tarafından da dikkat çektiği için kişilerin sosyal hayatını da olumsuz etkiler. Ayrıca üst çene darlığı ve/veya alt çene geriliğinin neden olduğu solunum sıkıntıları (uyku apnesi) gibi bulgular yine hastaların yaşam kalitesini ciddi boyutta düşüren bir nedendir.

İskeletsel uyumsuzluk ne kadar fazla olursa olsun ağız içinde alt-üst dişlerin bir şekilde birbirine yakınlaştığı doğal bir kamuflaj mevcuttur çünkü dişlerin varoluş amacı çiğneme fonksiyonunu gerçekleştirmektir. Örneğin alt çene kemiğinin ileride, üst çene kemiğinin geride olduğu bir anomalide alt kesici dişler geriye, üst kesici dişler ileriye eğimlidir. Ortognatik cerreahiye hazırlık için uygulanan ortodontik tedavilerin amacı işte bu kamuflajı bozmaktır. Ortodontik tedavi ile her çene kendi içinde, dişlerin pozisyonlarının iskelete göre ideal konuma getirilmesi ile tedavi edilir ve ara seanslarda alınan kayıtlarla cerrahi sonrasındaki kapanış ilişkileri planlanır.

Hızla gelişen teknoloji ve cerrahi teknikler sayesinde eskiye kıyasla ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha konforlu geçmektedir.
 

 

Kamuflaj Tedavileri;

Hafif derecede iskeletsel bozukluk varlığında hiçbir cerrahi işlem uygulanmadan sadece ortodontik tedaviyle dişlerdeki çapraşıklıkların ve dişsel kapanışın kabul edilebilir oranda düzeltildiği tedavilerdir. Az önce bahsedilen, çenelerin iskeletsel uyumsuzluğunda alt-üst dişlerin birbirine yakınlaştığı doğal kamuflajın ortodonti ile planlı bir şekilde oluşturulduğu tedavilerdir. Burada bizi sınırlandıran; iskeletsel uyumsuzluğun derecesi, dişlerin çene kemiği içindeki açıları, diş ve çevre dokuların sağlığı, travmatik kapanış ilişkileri gibi bazı kriterler vardır. Doğru teşhis, tatmin edici bir tedavi sonucu için çok önemlidir.

Top
Randevu Al